our-travels.com

Слики, фотографии и патување статии

official facebook page     official twitter page     official google+ page

Албанија: Јадранското Море, загадочна тврдини и - одлично вино


Албанија: Јадранското Море, загадочна тврдини и - одлично виноКога го напуштивме Тирана, се сретнавме различни "вистинскиот" Албанија. Анархична, сиромашни, полни со ѓубре, депресивни ... Но сепак интересно и вреди да се посети.Скадар е на Католичката центар на Албанија, со убав голем катедрала. Оваа зграда преживеа комунистичката ера за бизарна причина - тоа беше претворена во салата! Се разбира, со враќањето на демократијата, катедралата била врати во неговата оригинална намена, а еден дел е посветен на мачениците убиени за време на комунистичкиот период. Бизнис огласи Над Скадар е енигматичен тврдина Rozafa, што историјата има илјадници години. Местото е идеално - висока недостапни карпи на работ на Скадарското Езеро се одличен стратешката локација. Тука владеел илирски кралицата Теута, и Римјаните дојдоа во 2 век пред нашата ера. Непобедлив со векови, тврдината била освоена од Турците во 1479. година, со огромни загуби. Постојат остатоци од поранешна црква во тврдината, и дел од комплексот бил претворен во ресторан. Бизнис огласи Во близина на Тирана е град Круја. Тука национален херој Скендербег попречен Турците за десетици години, а градот е потсетува на бурна изминатите векови. IDIVIDI: Најголемата порта и туристички центар на Албанија е поранешниот главен град Драч. Тирана стана главен град во 20. век за прозаични причини - Драч, бидејќи на својата позиција, беше премногу ранливи и тешко да се брани. Иако Тирана се приоритет, на секој чекор во Драч може да се види важноста дека градот имал во минатото. Од римско време, постојат остатоци од антички порта, амфитеатар и ѕидовите. Од подоцнежните векови постојат кули, антички плоштадите и улиците. За жал, старата верски објекти беа уништени, вклучувајќи го и главниот плоштад, кој е доминирана од страна на џамија која била изградена пред околу десет години.

Голема вино и добра храна

Албанија: Јадранското Море, загадочна тврдини и - одлично виноДрач се сите фокусирани на Јадранското Море. Големо пристаниште кранови по должината на брегот се заменува со низа од хотели. Големи ресторани со посекојдневна атмосфера - тоа не е толку лошо да се биде овде. Бизнис огласи Ние требаше да одат во селото Берат, кој се наоѓа сто километри јужно од Тирана. Овој мал град во комунистичката ера служел како музеј на албанската историја, со зачувани средновековни цркви и џамии. Сепак, ние се откажа поради екстремно лоши услови на албанските патишта и дождот што паѓаше неодоливо тие денови. Тие дождливи денови ние запознаат ресторани и беа пријатно изненадени. Бизнис огласи Велика вино, добра храна и сите за мала цена. Иако квалитетот варира во голема мера, бевме постојано воодушевен со сооднос на квалитет и цена. Бизнис огласи во посета на Албанија одговорија на нашите questione, како го прави ова целосно затворена и изолирана земја изгледа денес? Тешко е да се сфати дека оваа земја се наоѓа во срцето на Европа е толку различни од старите членки на ЕУ Грција и Италија, кои ја опкружуваат Албанија. Но токму поради тоа што е толку различни, а сепак толку блиску, и ние бевме задоволни со нашата посета на оваа необична земја.

Луди идеи на албанските возачи


Друга туристички книги од регионот:

патепис Малта
патепис Албанија 1
патепис Скандинавија 1

Албанија: Јадранското Море, загадочна тврдини и - одлично виноЗа време на комунизмот, автомобили беа привилегија на партиски функционери и "обичните" седна зад воланот само петнаесет години. За да бидат работите уште полоши, анархија во која земјата беше втурната во сипа огромна река на украдени автомобили од цела Европа, и сите се претежно Мерцедес автомобили. Лоши возачи во брзи автомобили се страшно комбинација. "Стратегија" единствениот логичен возачот е крајниот дефанзивен возење. Секоја крива е опасност, becouse некој од спротивната насока би можеле да се намали возврат. Во градскиот сообраќај е уште потешко, бидејќи правилата се скоро непостоечки. Сообраќај во Тирана е многу стресно, но, исто така, бавен и фрустрирачки. Одложувања се секојдневни. А среќен страна на албанските сообраќај се идеи кои доаѓаат на албанските возачи, кои не постојат никаде во Европа. На пример, на покривот на Мерцедес има две големи софи, кои значително ги надминуваат ширина на автомобилот. Постојат сите видови на калдрма кола и трицикли, кои се целосно нелогичен и смешни сообраќајни решенија. Сепак, на возачот во Албанија се чувствува најудобно кога тој паркови неговиот автомобил и продолжува да патуваат пеш.Јужна Америка

Азија

Африка

Европа

Централна Америка