our-travels.com

Слики, фотографии и патување статии

official facebook page     official twitter page     official google+ page

Хондурас - опасна градови и убава природа


Хондурас - опасна градови и убава природаСпоред големината на земји, Централна Америка е сличен на Европа - тоа е доминирана од страна на малите држави и тоа е лесно да се движат од една до друга.Гватемала и Хондурас, а земјите околу двапати од големината на хрватската, потенцира нивната големина меѓу државички како Белизе и Ел Салвадор. Хондурас функционира како нормална држава, во западниот дел. Целиот североисток на земјата се состои од огромни шуми и комплетна пустината, во голема мера без патишта и населби. На целото население на Гватемала е преполн на патот меѓу Мексико и Ел Салвадор. Хондурас крева од прашина, обидувајќи се да издлаби од сопственото место под сонцето. Ова е капиталистички земји за, и за разлика од соседните Никарагва или во близина Куба никогаш не флертуваше со комунизмот. Хондурас има типичен зла на светот во развој - корупција, многу висока стапка на криминал и unbridgeable јазот меѓу богатите и poor.We отпатува за северозападниот регион на Хондурас - од вториот по големина град Сан Педро Сула на мал, пријатен градот Copan. Во центарот на Сан Педро Сула е многу убава катедрала (посветени на, се разбира, Свети Петар), изградена пред педесетина години, пред кој е пространа плоштад. Заеднички за градови од овој дел на светот, на централниот плоштад е претворен во мал парк. А планината стои над градот, слични на Загреб од Хрватска, со извонреден голема етикета "Кока-Кола". Оваа чудна планински рекламирање стана еден од симболите на градот.

Сиромашните, мирен живот провинција

Хондурас - опасна градови и убава природаПокраина на Хондурас е многу tamer и поудобно да патуваат. Место на Copan е особено пријатно. Тоа е магнет за многу посетители, на урнатините на некогаш голема и важна Маите градот. Градот бил во својата златна ера и пред доаѓањето на Шпанците, како што имаше десетици илјади жители. Бројни храмови се специјално вредни, од кои едната е целосно зачуван, бидејќи се наоѓа во срцето на никогаш храм изграден над неа. Развој на градот имал одеднаш пауза во деветтиот век, а научниците не се сигурни од причината зошто. Сопственик на мал хотел, каде што остана се согласија да ни потрае околу дваесет километри од градот, на местото каде што не постојат туристи. Сакавме да видиме како животот изгледа како во обичните село во Хондурас.

Шупи со сателитски чинии


Хондурас - опасна градови и убава природаСелото е едно село каде било во светот. Во центарот е мала заедница куќа, училиште со две училници и голем фудбалски терен се наоѓа веднаш до неа. Селата се водат за милји по должината на чакал патот. Со големи карпи и дупките во нив, патишта се речиси непроодни. Малите сиромашни куќи се често изградени само од кал, а во најдобар случај имаат калај покрив. Не сме виделе еден автомобил. Селата имаат електрична енергија. Според истакнати панел во центарот на селото, електрична енергија пристигна пред неколку години, како донација од Јапонија. Телевизијата е очигледно инстант хит, како шупи се преполна eith необични сателитски чинии. Иако животниот услови се лоши, луѓето се убаво облечени и чисти. Луѓе се зборува многу љубезен и учтив. Границата меѓу Хондурас и Гватемала се наоѓа дваесет километри од Copan. Речиси сите од наркотици помине пораз од Сан Педро во Мексико кон крајната дестинација - САД. Нашиот водич дискретно ни објасни дека десетици луксузни автомобили кои се вози во Copan голема мера доаѓаат од пари поврзани со дрога.Јужна Америка

Азија

Африка

Европа

Централна Америка