our-travels.com

Imazhe, foto dhe artikuj udhëtimit

official facebook page     official twitter page     official google+ page

Shqipëria, Tiranë: copë të harruar të globit


Shqipëria, Tiranë: copë të harruar të globitFenomen politik, realiteti aziatike në zemër të Evropës, një vend i trishtuar që kërkon të ardhmen e saj - përshkrimi i Shqipërisë në pak fjalë. Megjithatë, ne kemi vendosur të shkojë këtë dimër në këtë pjesë braktisur të Mesdheut, dhe motivi ynë i vetëm ishte - kuriozitet.Ne kemi ardhur në Shqipëri nga Mali i Zi, Ulqin-Shkoder rrugor. Për shkak të izolimit nga ana e ish-Jugosllavisë, Shqipëria nuk ka investuar asgjë në ndërtimin e këtyre rrugëve dhe vendkalimet kufitare, dhe situata nuk është shumë e ndryshme edhe sot. Rruga për në vendkalimin kufitar duket si një rrugë fshati, ku ju mezi mund të kalojnë njëri-tjetrin me dy makina. Në këtë vend të shkretë një konfiskon përshtypjen se ajo është duke shkuar deri në mbarim të botës.
Nuk Si në shumë vende të tjera të varfëra, formalitetet doganore dhe pagesës përfshirë tarifë të vogël për jo-ekzistente shërbimeve. Disa forma, vulosin me imazhin e një shqiponje në pasaportë dhe - ne jemi këtu, në këndin më të largët të Evropës. Një lloj pagëzimi me zjarr mbërriti brenda pak minutash.
Në periferi të Shkodrës urës mbi lumin është shumë e ngushtë, kështu që ne kishim një ndalesë të shkurtër. Të gjitha të papritur, një grup i lypësve duke u përpjekur për të hapur dyert e makinës sonë u shfaq. Kur ata nuk arritën të bëjnë këtë, ata filluan banging duart e tyre mbi tabaka pjekje, duke na treguar për t`i dhënë atyre disa para, dhe më vonë çokollatë ata kanë vënë re në makinë. Për fat të mirë, udha përpara është liruar shumë shpejt dhe, përveç njërit prej tyre shkurtimisht ngarje në kapuç e makinës tonë, ata shkuan të mundojnë makinën prapa nesh. Kur kemi ardhur në një rrugë kryesore Shkodër-Tiranë, jo më shumë ishin atje skena të tilla. Rrugët relativisht të denja shpejti na solli në zemër të Shqipërisë. Ne kemi gjetur një hotel të bukur dhe të përballueshme të vogël në qendër të Tiranës, ku ne mund të relaksoheni.

Tirana, vetëm oazë të këndshme rrethuar nga ambient drastike

Shqipëria, Tiranë: copë të harruar të globitDhe tashmë mbrëmje shëtitje e parë tregoi një tjetër fytyrë e Shqipërisë. Dhjetra e restoranteve dhe kafeneve të vendosura pranë sheshit kryesor janë qëndrim të këndshëm në Tiranë. Sigurisht, kjo nuk është e Vjenës apo Romë, por Tirana nuk është e keqe në të gjitha. Nëse asgjë tjetër, një numër i madh i nxënësve kudo dhe ngjyra të gjalla bëjnë qytetin një vend të freskët dhe të gëzuar.
Zemra e Tiranës është sheshin Skënderbej, e cila së bashku me një rrugë të bukur të gjerë mbledh institucionet më të rëndësishme në qytet. Ashtu si në sheshin kryesor në Zagreb, sheshi kryesor i Tiranës është e dominuar nga një monument Prince Skënderbeut mbi kalë. Ky hero për mbrojti me sukses për dekada vendi kundër turqve është simbol i Shqipërisë, i lirisë dhe pavarësisë së saj. Megjithatë, arkitektura rreth sheshit, si edhe në Shqipëri, në përgjithësi, është shumë më e ndikuar nga një anti-hero - Enver Hoxha. Në mënyrë të veçantë, si Skënderbej është personi pozitiv, kështu është ky komunist i çmendur një simbol i çdo gjë të keqe që shkoi nëpër Shqipëri.
Një nga monumentet e budallallëkut të tij janë kishat dhe xhamitë e reja, siç është feja në këtë vend nuk ekzistonte më parë. Megjithatë, ato të vjetra janë zhdukur, sepse thjesht Hoxha - rrëzua ato. Ose, në të mirë, repurposed për ndonjë qëllim tjetër. Mrekullisht, xhamia në sheshin Skënderbej mbeti i paprekur. Kjo nuk është një punë e madhe arkitekturore, por kjo xhami e bukur rafinon arkitekturën socialiste të ftohtë dhe shërben si një kujtesë se historia shqiptare nuk ka filluar dhe nuk do të përfundojë me periudhën e errët të diktaturës së Hoxhës.
Parlamenti House është e fshehur në park njëqind metra nga sheshi kryesor dhe është surounded nga policë të armatosur rëndë. Kur ata thonë "jo fotografimit", që nuk është një shaka. Qasja në parlament është penguar nga listat e tela me gjemba. E gjithë kjo është kujton trazirat që janë në vazhdim e sipër dhjetë vjet më parë. Dhe madje edhe në oborrin e parlamentit kemi hasur - grumbujt e mbeturinave. Në mënyrë të veçantë, Shqipëria nuk mund të duket për të zgjidhur problemin e grumbullimit dhe deponimit të mbeturinave dhe i tërë vendi është mbytje në faqet hale. Nëse plehra është grumbulluar edhe nga ana e një parlamenti, që flet diçka. Tirana ka disa muzeume interesante, një park i madh në qendrën e qytetit, pamje të bukur panoramike e qytetit shumëngjyrëshe, dhe shumë më tepër. Dhe, ndërsa ne jemi mësuar ngadalë për të qëndruar në kryeqytetin e Shqipërisë, ne së shpejti do të jetë i kujtoi se Tirana është vetëm një oazë të këndshme, të rrethuar nga atmosfera shumë më brutal.

Diktatori me stil


Një tjetër librat e udhëtimit nga rajoni:

Udhëtime Albania 2
Udhëtime Skandinavia 1

Shqipëria, Tiranë: copë të harruar të globitVend shumë interesant në Tiranë është një lagje elite ish, e rezervuar për liderët më të larta të Partisë Komuniste. Si i gjithë vendi ishte i panjohur për të huajt, në mënyrë që këto rrugët ishin të paarritshëm për disa dekada në "vdekshmëve". Në qendër është pallati i Enver Hoxhës tmerrshme. Edhe pse ne presim që diktatori do të vendoset në një ndërtesë megalomaniacal dhe agresive, diçka si Pallatin e Kombeve në Bukuresht, ne ishim të befasuar këndshëm. Rezidenca e ish-diktatorit shqiptar është shumë e bukur dhe të moderuar, harmonike përzier në kopshtet që e rrethojnë atë.Afrika

Amerika Qendrore

Amerikë Jugore

Azi

Europa

Evropë